Baile Olanesti

Despre
Statiunea BAILE OLANESTI

Baile Olanesti este o statiune balneara de interes general cu activitate permanenta. Se afla asezata la 18 km vest de municipiul Ramnicu Valcea, intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali, la o altitudine de 450m, de o parte si de alta a paraului Olanesti, afluent al Oltului. Are un climat placut, cu influente mediteraneene, caracterizat prin ierni blande si veri racoroase, cu temperatura medie de +9°C, precipitatii moderate si nebulozitate scazuta, ceea ce o face accesibila oricarei varste.

Statiunea Baile Olanesti se numara printre putinele de pe glob, care datorita structurii biochimice a izvoarelor sale are o deosebita eficacitate, cu vindecari sau ameliorari spectaculoase in bolile alergice de diverse etiologii (alimentare, medicamentoase) insotite de prurit si eruptii polimorfe sau dermite alergice de contact, eczeme profesionale, diferite forme de urticarie.

Se mai trateaza cu evidente urmari benefice:
● boli cronice ale tubului digestiv (gastrite cronice, duodenite, ulcere gastroduodenale, colite si enterocolite)
● afectiuni cronice ale rinichilor si cailor urinare (pielite, cistite, pielocistite, litiaze, etc)
● boli de nutritie si profesionale (diabet zaharat, intoxicatii cronice cu metale grele - plumb, mercur, etc.).

De asemenea, ca boli asociate se trateaza afectiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice si respiratorii.

In zona exista un numar de 34 izvoare minerale, cu proprietati terapeutice - iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase si clorurate, hipotone sau izotone - fapt pentru care statiunea Baile Olanesti mai este cunoscuta si sub denumirea de "Izvoarele de aur".

Analizate din punct de vedere chimic in anul 1830 si mentionate in 1837 in prima lucrare de balneologie generala aparuta in Romania, apele minerale din statiune au primit Medalia de Aur la Expozitia Internationala de la Viena in 1873. Calitatile terapeutice ale apelor minerale de la Olanesti, provenite din peste 30 de izvoare, situeaza statiunea pe unul din primele locuri din europa, pe acelasi plan cu unele nume consacrate si binecunoscute: Baden-Baden, Karlovy-Vary, Aix-les-Bains, etc.